Gogosi americane (oven baked donuts)

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 600 gr faina (76 linguri rase)
  • 360 ml lapte
  • 75 gr unt
  • 2 pachete drojdie uscata
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri sare
  • 2 oua

Glazura:

  • ciocolata
  • caramele cu lapte
  • smantana pentru frisca
  • zahar pudra

Topping:

  • alune tocate
  • fulgi cocos
  • bombonele colorate
Drojdia se inmoaie in 5-6 linguri apa calduta si se pune deoparte. Separat, intr-un alt vas se pune untul, zaharul si sarea. Peste ele se toarna laptele fierbinte. Se amesteca energic cu telul pana se topesc toate.Apoi se lasa sa se raceasca pana cand ajunge caldut si atunci se toarna peste el drojdia dizolvata, ouale batute usor si esenta de vanilie. Omogenizam totul si apoi se adauga treptat faina.Dupa ce ati incorporat toata faina veti obtine un aluat elastic si lipicios. Vasul cu aluat se acopera cu un prosop curat sau folie de plastic si se lasa la dospit timp de 1 ora intr-un loc cald, sau pana cand isi dubleaza volumul. Dupa ce a stat la dospit, aluatul se rastoarna pe o suprafata presarata cu faina din abundenta. Si fiindca aluatul este foarte moale si lipicios se framanta putin, incorporand faina presarata, insa nu prea mult, ci doar pana poate fi manevrat. Coca trebuie sa fie elastica si moale in interior.Se intinde cu ajutorul palmelor, nu cu sucitorul. Grosimea foii de aluat trebuie sa aiba aprox. 1,5 cm grosime. Cu ajutorul unei forme de decupat de prajituri sau cu un pahar cu gura larga se decupeaza gogosile.Daca doriti sa le faceti si cerculetul din interior eu am realizat acest lucru cu ajutorul unui dop de plastic. Iata si dovada:Gogoselele se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt… si se lasa deasupra cuptorului timp de 20 min sa mai dospeasca. Se aprinde cuptorul si se incinge la foc mediu.Inainte sa le introducem in cuptor le vom pensula la suprafata cu putin ulei (pentru a nu se usca). Vor sta la foc mediu timp de 10-15 min. Cand sunt calde inca se dau prin to felul de glazuri. Totul e la alegere. Eu am folosit ciocolata topita in care am turnat putina smantana dulce de frisca pentru a fluidiza cioco. Am scufundat gogosilein ea si am presarat se deasupra fulgi de cocos. Daca nu aveti cioco puteti incalzi niste finetti, merge la fel de bine.Am procedat la fel si cu caramelele apoi am presarat pe deasupra gogosilor glazurate, alune tocate.Si in final glazura de zahar, nu sunt cantitati exacte, totul se face din ochi. Peste zaharul pudra se toarna putina apa fierbinte, cateva picaturi esenta de vanilie si cativa fulgi de unt. Totul se omogenizeaza cu un tel. Consistenta acestei glazuri trebuie sa fie ca cea a mierii grose de albine. Apoi se presara bombonele colorate pe deasupra.

 

http://www.lalaworld.net/2009/10/28/gogosi-americane-oven-baked-donuts/

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s